Под властта на театъра всяка роля е различни царство – под

...
Под властта на театъра всяка роля е различни царство – под
Коментари Харесай

Нощ на театрите ще има в 14 български града, почва на 18 ноември

" Под властта на театъра всяка роля е разнообразни царство " – под това мото ще премине единадесетата Нощ на театрите, която идва на 18 ноември.

Нашата страна се причисли към европейската самодейност през 2013 година с концепцията да стане част от общия празник на всички, които обичат театралното изкуство – без значение от коя страна на сцената са. 

Тази година Нощ на театрите ще има в 14 български града – София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Плевен, Шумен, Симитли, Кърджали, Търговище, Пазарджик, Ловеч, Сливен.

Програмата включва близо 100 събития - спектакли за деца и възрастни, разходки зад кулисите, креативен срещи и уъркшопи, импро спектакъл, танцови пърформънси, презентации, концерти.

Според концепцията на Нощта те ще се състоят освен на нормалното място - в театрите, а ще изненадат феновете и на нетрадиционни за театъра места.

Символичното начало на Нощта ще бъде сложено в 19 часа в петък (17 ноември) в Плевен, където актьорите от Драматичния спектакъл " Иван Радоев " ще показват спектакъла " Хамлет " от Уилям Шекспир. Постановката е на режисьора Ованес Торосян, който е и един от посланиците на Нощта на театрите.

Нощта на 18 ноември ще стартира от сутринта с детски представления в множеството от градовете, които се включват в самодейността, и ще продължи през целия ден и до късно вечерта с стратегия за по-възрастните фенове.

Точно в 12 часа на 18 ноември ще стартира и откритото студио LIVE CAM  " Под властта на театъра всяка роля е друго царство ", което ще се излъчва онлайн във фейсбук страницата на Нощта, с цел да е налично за фенове на театралното изкуство в България и по света. Тази година 4-часовото talk show ще предложи забавни диалози в няколко тематични панела:

• за " Хага "  и Театъра, който " приказва " за настоящи събития (с присъединяване на Галин Стоев, Юлиан Вергов, Дарин Ангелов, Христо Петков, Радина Кърджилова);

• за Думите в театъра (с Явор Гърдев, Теодора Духовникова и Захари Бахаров);

• за Въображението, което трансформира света (с Владимир Карамазов и включване от Маргейт, Англия, на Chef Aлександър Таралежков, както и от Пловдив – на Александър Секулов);

• за Любовта (с присъединяване на Яна Борисова, Владимир Михайлов, Мартин Димитров, Боряна Братоева);

• за Младите в театъра (с Деян Донков, Антон Угринов, Ованес Торосян и Константин Еленков) и други.

Традиционната фотосесия на Нощта на театрите – " Нощни персонажи ", тази година претърпява промяна с грижа за природата. Така фотографиите на известни лица на театралното и балетното изкуство за първи път ще бъдат показани единствено в цифров формат – на мониторите на метростанциите в София и в онлайн пространството.

Решението фотосите да не бъдат отпечатвани на книжен притежател, е единствено първа стъпка от " Зелената стратегия " на Нощта за понижаване на въглеродния отпечатък, дават обещание уредниците.

Какво още предлага тазгодишното единадесето издание на Нощта на театрите, описа в " Артефир "  Мария Панайотова от фондация " Арт Проджектс ", уредник на театралния празник.

Нощ на театрите в България е част от Календара на културните събития за 2023 година на Столичната община и се реализира с поддръжката на Министерството на културата и Националния фонд " Култура ” по " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации `22 ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР